Een stukje geschiedenis:

Johannes Rutgers

Johannes Rutgers werd in 1850 in Friesland geboren als zoon van een dominee. Hij studeerde in Leiden medicijnen en vestigde zich later als huisarts in Rotterdam. Zijn 2e vrouw was de grondlegster van de zogenaamde Nieuw Maltusiaanse bond. Rutgers en zijn vrouw waren van mening dat het de vrouw moest zijn die de beslissende stem heeft, over het aantal kinderen waarvan zij moeder wilt zijn. Om die reden begon hij een gratis anticonceptie spreekuur voor arbeidersvrouwen. Hij was een voorstander van het pessarium als anticonceptie middel. In 1899 werd besloten om een aantal deskundige medewerksters te leren een pessarium bij de vrouwen aan te meten. Dit leidde tot hevige protesten van Aletta Jacobs, de eerste Nederlandse vrouwelijke arts, die vond dat dit een taak was van de arts. De naam "deskundige medewerkster" zou tot 1970 in gebruik blijven bij de consultatie bureau's voor geboorte regeling en seksualiteit. In 1904 legde Rutgers zijn praktijk neer, om zich geheel te wijden aan Wetenschappelijk onderzoek en het uitbreiden van de Nieuw Maltusiaanse leer.

Johannes Rutgers

Rutgers Stichting

De Rutgers Stichting is de opvolger van de Nederlandse Stichting Consultatiebureaus voor Huwelijks- en Geslachtsleven. De Rutgers Stichting was in de jaren zeventig van de twintigste eeuw succesvol met zijn consultatiebureaus voor anticonceptie, de Rutgershuizen. De organisatie bestond uit meer dan 60 consultatiebureau's verspreid over heel Nederland. De Rutgers Stichting verzorgde spreekuren voor vragen op het gebied van onder andere anticonceptie, seksuologie, soa's, ongewenste zwangerschappen en abortus. Er werden voorbehoedsmiddelen verstrekt en soa testen uitgevoerd.

Rutgershuizen in Eindhoven:

Pand Rutgershuis Tramstraat Pand Rutgershuis Vestdijk

In 2002 werd de subsidie van de Nederlandse overheid gestopt en is de Rutgers Stichting opgeheven. Enkele jaren was er nog sprake van een doorstart ondergebracht bij een aantal klinieken van seksuele gezondheid in Nederland. In Eindhoven was dit bij de RutgersStimezo kliniek aan de Jan van Schoonvorststraat. Sinds 2008 bestaat het Rutgershuis in Eindhoven onder de naam Rutgers Zuid. Er worden spreekuren gehouden door ervaren professionals waaronder arts seksuloog Melanie van Heijst voor hulpvragen op het gebied van soa's, anticonceptie, ongewenste zwangerschappen en hulpvragen bij seksuele problemen.

Rutgers Zuid Folder
Melanie van Heijst

Melanie van Heijst

Rutgers Zuid

Arts seksuele gezondheid

Contact

E contact@melanievanheijst.nl

Adres

Werkparadijs
Paradijslaan 30-38
5611KN Eindhoven

Ingang kliniek

KvK: 17270114 0000
AGB: 76085978
AGB: 84103038
AGB: 90045155
BIG: 59021523701